e-Sport skaper en ny generasjon gründere

Selv om dataspill lenge har vært ansett som en underholdning best egnet for barnerommet, så har det for lengst blitt stor business. Ikke bare har det sørget for at stadig flere voksne omfavner videospill som underholdning, men det har også skapt noen imponerende formuer på veien.

 

Her hjemme i Norge har e-sport industrien så vidt begynt sammenlignet med eksempelvis USA og store deler av Asia, men nå begynner ting å endre seg. Flere norske lag har blitt favoritter på ulike esport betting sider, og investorene følger utviklingen tett. Vi skal derfor se litt nærmere på hva dette betyr for den norske bransjen, samt hvem som står bak disse nye flaggskipene i digital underholdning.

e-Sport i Norge

Nå er det ikke slik at e-sport tidligere ikke har vært tilstede i Norge, men det har gjerne vært på en liten regional skala. Dette endret seg brått da Gamer.no åpnet den første nasjonale ligaen med samarbeidspartnere som Get og Telia. Resultatet ble at det raskt dukket opp en rekke norske lag som kastet seg inn i konkurransen om kronen i spill som Fortnite, Fall Guys, Hearthstone, League of Legends og PUBG Battlegrounds.

 

Imidlertid skulle det ta noen flere år før de virkelig store aktørene begynte å kaste seg inn i markedet. Startskuddet på dette ble satt når DNB gikk inn som en sponsor for laget Nordavind. De skiftet riktignok nylig navn til 00 Nation, men deres plass som en bauta i nordisk e-sport er fortsatt upåklagelig.

 

Et annet lag som nylig gikk på OTC-listen hos Oslo Børs er Omaken Sports, eller Heroic  som de nå kaller seg. Dette var en ny nordisk e-sport aktør med Youtuberen Joachim “noobworK” Haraldsen som grunnlegger.

Hvilke muligheter har e-sport skapt?

Selv om det er mye innovasjon i underholdningsbransjen, så har denne gjerne vært forbeholdt de store konglomeratene og deres eiere. Dette endret seg betydelig når man etterhvert kunne starte opp egne merkevarer med så lite som et webkamera og noen følgere på nett. For gründere har dette bydd på en rekke muligheter innen e-sport, men også dataspill generelt.

 

Både 00 Nation og Heroic er utmerkede eksempler på hvordan e-sport har skapt ny industri i Norge, men dette er bare en liten del av det. Bransjen skjuler nemlig utallige små enkeltpersonforetak som alle drifter sine egne merkevarer og personligheter på nett. Mange av disse er tilknyttet utenlandske selskaper som Faze Clan, men de opererer fortsatt fra Norge.

 

Noen av stjernene i bransjen er så unge som 13-14 år, noe som viser hvilke eventyrlige muligheter e-sport kan skape for unge entreprenører med villighet til å satse på digitale muligheter.

Oppsummering

E-sport har for lengst blitt validert som en ekte sport, og bransjen omsetter for flere milliarder i året. Her i Norge har vi nok bare så vidt sett starten på det som i USA og en rekke andre land har vist seg å bli en eventyrlig verdiskapelse for unge gründere. Det vil derfor bli svært spennende å følge med hva neste generasjon gründere kan skape på tankene til ikoniske entreprenører.

Lämna en kommentar