Hem

Vi elsker ”rags to riches” -historier om hvordan gründere har gått fra ”garasjekontor til dominans i bransjen”.

Apples historie:

Jobs träffar Wozniak
Det var først da de to Steves, som ironisk nok hadde samme fornavn, møttes gjennom en felles venn ved navn Bill Fernandez i 1971. Begge Steves hadde noen sideprosjekter i teknologibransjen, som mange har i dag, men på den tiden var dette ” uhørt”. Det skal huskes at både maskinvareselskaper og programvareselskaper neppe eksisterte på dette tidspunktet, og det ble neppe ansett som et interessant selskap å drive. På denne tiden ønsket alle å være rockestjerner og kjøre en muskelbil. I dag er f.eks. Silicon Valley ser veldig annerledes ut, der alle jobber med apper, og driver Tesla.

Blant annet eksperimenterte de med å lage ”blå bokser” som gjorde det mulig for folk å ringe langdistansesamtaler gratis, som den gang var revolusjonerende, selv om det i dag kan forventes å være en selvfølge. Gjennom den opprinnelige populariteten til denne ideen ble det sådd et frø for å fortsette på denne veien sammen.

Apples garasjescene

Fantasien som gikk i oppfyllelse var da det som da ble kalt en ”mikrocomputer”, Altair 8800, kom i 1975, som brukte en mikrochip. Wozniak ble umiddelbart interessert i dette, og slo Hewlett-Packard, nå kjent som HP, sin idé. Dessverre måtte Wozniak avbrytes av HP. Jobs og Wozniak bestemte seg for å forfølge ideen. Steve Jobs solgte Volkswagen-minibussen sin, og de startet begge en liten datamaskinproduksjon i Jobs garasje. Hele dette nettstedet er dedikert til interessante selskaper som startes i bare garasjer. For meg er dette noe helt spesielt. Hardt arbeid i et skittent miljø som fører til generasjonsformue er blant de kuleste tingene menneskeheten kan gjøre hvis du spør meg selv.

Wozniak måtte også selge sin programmerbare kalkulator for å skaffe penger til virksomheten. Grunnleggerne ble enige om å navngi selskapet Apple. Deres første datamaskin kunne knapt kalles en datamaskin, men snarere var det et fungerende kretskort. Senere i 1977 kom en versjon av datamaskinen med et eksklusivt design som ironisk nok det som var laget av plast, som sannsynligvis ble ”første spadestik” mot det Apple senere skulle bli. Plast regnes ofte i dag for å være mindre eksklusivt og ikke så fint som design basert på metall, men på 1970-tallet var en datamaskin ofte en stor blikkboks som ga industrielle inntrykk, som dermed ble oppfattet som mindre eksklusiv enn Apples utfordrende design innen plast. Apple tilbød også en fargeskjerm, som på den tiden var veldig futuristisk. I dag kan du le av det, men helt inn på 2000-tallet var fargeskjermer ikke standard, men heller noe veldig eksklusivt.

 

Apple ble grunnlagt i april 1976 da Jobs og Wozniak bestemte seg for å droppe universitetet for å investere fullt ut i sin virksomhet. Med sin ambisjon og motivasjon kunne Jobs og Woznikas nesten sammenlignes med et damplokomotiv, og de bestemte seg for å endre syn på og bruk av datamaskiner. Jobs og Wozniak begynte med å prøve (og lykkes) med å gjøre datamaskiner små og fleksible nok til at folk kan bruke dem på et ”vanlig kontor” eller hjemme. Med vanlig kontor menes at datamaskiner allerede eksisterte før Apple kom inn i bildet, selv om de da ikke kunne trenge et helt dedikert rom uvanlig. Dette er mer eller mindre hvordan det fungerer med servere i dag i mange selskaper. Vil vi kanskje i fremtiden se at til og med servere blir så små at de kan få plass i en vanlig bærbar PC? Det høres veldig utrolig og futuristisk ut i dag, men like utrolig og futuristisk hørtes Apples ideer ut i 1976.

Problemer med å få finansiering
Et problem med å drive virksomheten din i bare en garasje, uansett hvor ”sexy” og interessant selskapet kan være, er at bankene dessverre sjelden respekterer deg. Da de først kom i gang, hadde de problemer med å finansiere de første produksjonspartiene, hvis du kan kalle det produksjonspartier, da de fant sted i så liten skala. De prøvde å få lån fra bankene, men siden næringen knapt var tilgjengelig den gangen, var det vanskelig å rettferdiggjøre finansieringen. I dag kan det virke åpenbart at alle har en datamaskin hjemme, men det var ikke tilfelle den gangen. Selv i dag er bankene relativt restriktive når det gjelder finansiering av teknologiselskaper. Dette er fordi de alltid har hatt en enorm høy ”feilrate”, som ironisk nok ikke har endret seg mye fra 1970-tallet til 2020-tallet.

Det bør også huskes at på dette tidspunktet hadde ikke de drepte selskapene datamaskiner, enn si privatpersoner. På den tiden hadde bare de største, største internasjonale selskapene datamaskiner. Andre selskaper brukte fremdeles fysiske papirer.

Sommeren 1997, da Apple nesten gikk konkurs

Apples nåværende status som produsent av Iphone og eksklusive datamaskiner var imidlertid ikke så åpenbar på slutten av 90-tallet (før den første iPhone ble lansert). Det mange som bruker iPhone i dag kanskje ikke vet, er at Apple var nær konkurs i august 1997, og hvis det hadde vært tilfelle, ville iPhone sannsynligvis ikke ha eksistert i sin nåværende form i dag.

Microsoft og Apple inngikk en avtale, som mange hevdet at Apple reddet, og fikk deretter $ 150 millioner ”rikere” eller mer korrekt definert, og 150 millioner dollar ”mer godt finansiert” av den avtalen. Selvfølgelig måtte de gi bort aksjer i selskapet i bytte for pengene. I tillegg inngikk de en avtale, dvs. en avtale der Apple trakk sitt krav (søksmål, altså en tvist på svensk) mot Microsoft. Hele avtalen deres er litt for lang til å bli beskrevet i denne teksten, men resultatet av avtalen var at det ble avtalt å ikke saksøke hverandre for retten og at Internet Explorer skulle bli en standard nettleser på datamaskinene, i stedet for alternativet nettlesere på den. tiden. Etter denne avtalen var det rykter om varme følelser mellom Steve Jobs og Bill Gates. Man kunne sannsynligvis gå så langt som å påstå at det ikke engang var rykter, at det var varme følelser mellom grunnleggerne av teknologigigantene, men at de rett og slett var veldig glade og takknemlige for hverandre, for ekte.

 

Apple i dag
Alle vet, i det minste de som er interessert i selskaper som Apple, at de har slått umulige poster etter umulige poster, inkludert poster på $ 1 billion selskaper. Man må imidlertid huske at i USA teller man, millioner, billioner, billioner osv., Mens man i Norge teller, million, billion, billioner, biljard osv.

Apples aksjer fortsetter å slå rekorder, også i dag. Nylig utgjør nye produkter og nye tjenester en økende andel av salget, for eksempel Apple Watch, og også Apple Payment. Sistnevnte betalingstjeneste har også fått litt løft under den pågående koronapandemien. Dette antas å være fordi betalingen skjer kontaktløst, som kan sammenlignes med svenske Swish, som ikke eksisterer i USA. På den annen side har Venmo (som bør betraktes som en konkurrent, selv om det er et spørsmål om definisjon) også sett en økning under koronapandemien.

Harley Davidsons historie:

Harley Davidsons garasjescene

At Harley Davidsson startet i en garasje er kanskje litt mer naturlig og ikke fullt så revolusjonerende som med andre interessante selskaper som er nevnt her. Det er ingen hemmelighet for noen at Harley Davidsson produserer motorsykler, som av naturlige grunner hører hjemme i garasjen.

Harley Davidsson ble grunnlagt i Milwaukee, som ligger nord for Chicago i 1903. I dag trenger man nesten ikke å forklare hva en Harley Davidsson er for noe merke, men alle vet det allerede. I løpet av sin lange historie har selskapet hatt mange ”high water brands” og også mange ”low water brands” både når det gjelder salg og popularitet. Blant høyt vannmerker var Harley Davidsson en av få amerikanske bilprodusenter som overlevde aksjemarkedskrasjet i 1929 og den store depresjonen som fulgte. Vi kommer tilbake til dette senere i artikkelen.

 

 

Navnet Harley Davidsson kommer fra William S. Harley og hans gode venn og forretningspartner Arthur Davidsson. Den første motorsykkelen deres tok nesten to år å bygge. Senere kommer Arthur Davidssons to brødre inn i bildet, som var William og Walter. Det var etter dette at produksjonen begynte å ta fart, og de begynte å produsere flere forskjellige motorsykler samtidig, som en etablert motorsykkelprodusent. I 1906 skaffet de seg det som kan beskrives som ekte lokaler i Milwaukee, hvor hovedkvarteret fortsatt ligger. Etter noen år begynte selskapet å tjene penger og i 1914, som også var starten på den første verdenskrig, hadde den gått forbi noen konkurrenter, og var ikke lenger ”sist i ligaen”, for å si det sånn.

Etter slutten av første verdenskrig økte salget betydelig. Man kunne tolke det som at tilbakevendende soldater av forskjellige grunner likte å sykle på motorsykkel. Kanskje var det på grunn av en kombinasjon av at de følte seg trygge hjemme, mens de samtidig manglet spenningen ved å reise og kjøre bil. Under aksjemarkedskrasj i 1929 og den store depresjonen hadde selskapet noen vanskeligheter, men de klarte å overleve dem. Etter slutten av andre verdenskrig økte salget igjen. Man kan igjen spekulere i at dette vil være av samme grunner som etter slutten av første verdenskrig. Soldatene hadde lært seg å mekke, og reise på og i sine motorvogner under krigen, og nå antar jeg at de savnet dette, og ønsket å fortsette å gjøre det hjemme, der de gjettet at de følte både sikkerhet og frihet, og deretter motorsykkel var det ultimate valget. HotRod-kulturen dukket også opp etter andre verdenskrig.

I tillegg skal det legges til at økonomien fikk et jevnt løft da krigen var over. Det faktum at økonomien fikk et løft gjaldt imidlertid også andre land og deres motorsykkelproduksjon. For å holde denne artikkelen relevant, vil vi raskt nevne tre land, hvis motorsykkelproduksjon fikk et kraftig løft etter andre verdenskrig.

Storbritannia:
Flere britiske motorsykkelprodusenter så store økninger etter andre verdenskrig, og det kan hevdes at årsakene til dette ligner veldig på det som skjedde på den andre siden av Atlanterhavet. USA og Storbritannia har alltid hatt mye til felles, spesielt når det gjelder forsvarssamarbeid.

Italia:
Mye av kulturen rundt det mange forbinder med Middelhavslivet inkluderer scootere i små italienske landsbyer, med bakerier og mer.

Spesielt scooterne har en interessant historie. Italia regnes som en del av aksemaktene under andre verdenskrig, og dermed også som et tapende parti i krigen. Dette betydde blant annet at det var et større antall skutt ned fly spesielt i Italia. I dag startes større fly med trykkluft og mindre fly med startmotorer, på samme måte som en vanlig bil. Tidligere hadde du en 2-takts forbrenningsmotor. Denne mindre motoren ble i sin tur startet uten spark, også kalt kickstart. Da motoren ble startet, hadde den en slyngekobling, som fikk den til å starte flyets hovedmotor. Det som skjedde etter andre verdenskrig var at italienerne som hadde tilgang til nedskytte fly relativt enkelt kunne bygge scootere fra delene som var i de nedskytede flyene. Man kunne blant annet bruke 2-takts startmotor og slyngekoblingen som hovedmotor i scooteren og flyets landingsutstyr for scooters to hjul, og bruke platen fra flyet til plate på scooteren.

Selv i dag regnes Italia som det landet som er sterkest når det gjelder produksjon av scootere, og selv i dag bruker det samme type slyngekobling med vekter som flyet brukte under andre verdenskrig.

Japansk:
Den amerikanske krigen mot Japan under andre verdenskrig, foregikk stort sett på øyer, da det ikke var noen annen landmasse mellom Japan og USA. For å komme til disse øyene var det behov for terrengmotorsykler, som Japan utviklet og brukte med hell under andre verdenskrig, selv om krigen ikke endte like bra for Japan.

Selv i dag er Japan den desidert største og mest kjente produsenten av terrengmotorsykler. Avhengig av hvem du spør, vil de fleste sannsynligvis si at det er 5 kjente merkevarer i det segmentet. Av disse 5 er 4 av dem produsert i Japan, som er Yamaha, Suzuki, Honda og Kawasaki. Bare KTM produseres utenfor Japan, hvis du velger å holde deg til de mest kjente merkene.

Harley Davidsson i dag
Selv om Harley Davidsson alltid har vært veldig sterk, er det to hendelser, hvis du kan kalle dem det, som de siste årene bør tolkes som store skyer av bekymring for Harley Davidsson.

Den første store uroen sky kom fra en uventet retning, i det minste hvis både eksperter og amatører hadde blitt spurt om saken for 10-15 år siden. Alt dette henger sammen med handelskrigen som president Donald Trump startet. Det er viktig å påpeke at denne siden ikke tar noen politisk holdning verken for eller mot noe parti eller president. Det var og er både ulemper og fordeler ved å ha en aggressiv handelspolitikk.

Det som skjedde kan betraktes som ironisk under omstendighetene. Det kan sies at mange som likte Harley Davidsson var typiske kjernevelgere for Donald Trump, det vil si landlige amerikanere, som likte friheten til både landsbygda og motorsykkelen, og som var konservativt tilbøyelig. Donald Trump selv, har sagt mange gode ord om Harley Davidsson spesielt, kanskje fordi det er hjertet til mange av hans kjernevelgere. Det som skjedde senere var uventet. Dette var at Harley Davidsson selv, satt på sidelinjen og kritiserte Trump for sine handlinger i handelskrigen. Harley Davidsson hevdet at handelskrigen gjorde det vanskeligere for selskapet, i produksjonen av motorsykler. Det gikk så langt at de begynte å true med å flytte all motorsykkelproduksjon utenfor USA. Dette gjorde selvfølgelig Donald Trump sinnssyk.

I skrivende stund har Donald Trump nettopp forlatt Det hvite hus, og Joseph Biden har tatt over. Man kan tolke dette som å sprenge ”alt” om ”truslene” fra Harley Davidsson om å flytte produksjonen fra USA. Hvordan du velger å tolke det, er imidlertid opp til alle, og uansett hvordan du tolker det, vil det være interessant å følge med på hva Harley Davidsson velger å gjøre med sin produksjon i fremtiden. Den andre store skyen av bekymring er noe det er sannsynligvis mer forventet. En relativt kjent youtube-kanal kalt Company Man har nevnt dette. Søk gjerne etter Harley Davidsson Company Man på Youtube, og se videoen. Fokuset på denne videoen er på hvordan Harley Davidssons målgruppekunde (fint ord) dør ut. Dette kan høres ut som et overdrevet og dramatisk ordvalg, men det er en stor sannhet i det.

Hvor ofte ser du en ung person som kjører Harley Davidsson? Personlig tror jeg at jeg kan være den eneste unge personen i hele mitt liv som har kjørt en Harley Davidsson. Hvis du spoler fremover 30 år i tid. Når mange av Harley Davidssons nåværende kunder kan være for gamle til å kjøre motorsykkel, eller kanskje verre, ikke lenger leve. Hvem vil Harley Davidsson da selge motorsykler til? For hver person som slutter å kjøre Harley Davidsson, bør du med rimelighet legge til en ny person som begynner å kjøre Harley Davidsson.

Dette er langt fra sant for øyeblikket, ettersom alle tall peker på feil for dem, selv om det kan være et lite problem i dag, kan det være et større problem i morgen. Mange av den yngre generasjonen foretrekker kjøretøy som elektriske scootere, og Tesla, og Uber etc.

Amazon Historie:

Amazons garasjeplass
Av alt dette nettstedet handler om, er det sannsynligvis ingen større og mer passende historie enn Amazon. Så vidt jeg vet har ingen andre interessante teknologiselskaper i verdenshistorien vokst med en brøkdel av hastigheten som Amazon har, muligens Google i så fall. Akkurat dette med garasjeplassen, føles det nesten som Amazon er kjent for det, mer enn noen andre, selv om de ikke var de første til å starte en interessant virksomhet i en garasje.

Jeff Bezos, hvor skal jeg begynne? Personlig elsker jeg bildet der han sitter i en garasje, med det som ser ut som et gammelt brukt ark, som han spraymalte Amazon på, med litt sprayboks. Hvis du ikke visste hvem han var, eller hva selskapet var, ville du sannsynligvis ha gjettet at en er en ”tramp” på grunn av mangel på bedre uttrykk. I dag, når Jeff Bezos og Elon Musk går rundt til høyre og venstre for hvem som er den rikeste i verden, tror du kanskje ikke lenger at Mr. Bezos er en vagabond. All ære til ham for at han tok den turen.

Jeff Bezos innså tidlig fordelene med e-handel, som har hatt jevn vekst gjennom årene, sannsynligvis større enn nesten hvilken som helst annen industri, og eksploderte deretter helt under den stygge koronapandemien. I USA var det utrolig mye, lang ventetid under det meste av pandemiens første bølge, for å kjøpe vanlige produkter på Amazon. Presset på Amazons system var ”utenfor diagrammet”. Blant annet fikk man i en lengre periode bare kjøpe det Amazon definerte som ”essensielle varer”. Man kan tegne en lignelse om hvordan viktige arbeidere fikk lov til å ha barna i skolen osv., Mens de som ikke ble ansett som viktige arbeidere, fikk være hjemme under nedlåsingen. I løpet av den første bølgen av pandemien hyret Amazon rundt 100.000 nye ansatte for å møte etterspørselen etter e-handel, da folk ble rådet til å holde seg borte fra kjøpesentre.

Hvis vi går tilbake til hvordan det hele startet, igjen i en garasje, var det slett ikke så opplagt hvordan alt ville gå, sett noen tiår i fremtiden. I 1994 begynte Amazon å selge bøker online, hovedsakelig med den store USP at de kunne ha en nesten ubegrenset forsyning, i hvert fall sammenlignet med fysiske bokhandlere. Han vurderte opprinnelig å kalle sin nye e-handel Cadbara, men valgte da det nå veldig kjente Amazonas. Selv om året 1994 ble nevnt tidligere, var det først i 1996 da det virkelig begynte å øke hastigheten. Det tok ikke lang tid før utvidelsen begynte å få fart, da han begynte å selge DVDer, programvare og mer. Han holdt virksomheten i garasjen, selv etter at han ansatte flere ansatte.

Amazon i dag
Fra ”bare” å være en online bokhandel, er Amazon nå verdens største e-forhandler, inkludert alle kategorier. De har tatt suksess og konseptet til nivåer som man ikke trodde var mulig før. Jeff Bezos er en interessant mann, og selv hevder han at han er ”helt besatt av kundetilfredshet”, og mange er enige med ham i dette. Amazon har blant annet patent på ”kjøpsknapp med ett klikk”, som bokstavelig talt er hva det høres ut som.

I dag er Amazon en kraftig aktør innen e-handel, og de kan sette nesten alle vilkår de ønsker. Man kan ha forskjellige meninger om dette. Personlig tror jeg Amazon-nettstedet er helt for Amazon-selskapet. Jeg mener, det er ikke en menneskerett å ha ubegrenset fri tilgang til andre selskapers eiendeler. Noen klager over at de tar en del av kaken når salget foregår fra plattformen deres, pluss at leverandører også kan velge å betale for reklame på samme nettside, som deretter tar provisjon på salget. Selv mener jeg at Amazon selvfølgelig er fri til å ha sin egen pris i et fritt marked, for sine tjenester. Amazon har ingen rettigheter til nettstedet ditt, så hvorfor skulle noen hardnakket hevde at nettstedet som eies av selskapet Amazon skal være et aktivum for de som ikke har noen eierandel i Amazon? Mange e-forhandlere selger også på sine egne nettsteder, sammen med Amazon. Nok en kritikk av Amazon, at de blant annet legger tidspress på sine arbeidere, men de betaler også sine arbeidere bedre enn de fleste konkurrenter. Jeg ser ingen underlighet med dette. Som et stort selskap får du alltid kritikk, fra andre som vil ha en bit av kaken din, uten at du trenger å gi noe tilbake for det.

Amazon har også fått både dårlige og gode anmeldelser for hvordan de alltid setter kunden først, noe som kan gjøre livet litt vanskelig for selgere på Amazon. Misfornøyde kunder har betydelig større rettigheter på Amazon enn de har på andre konkurrerende nettsteder. Selvfølgelig blir dette noen ganger utnyttet av noen kjøpere, som prøver å få gratis produkter, og det er en utfordring for Amazon å holde dette på riktig nivå. Igjen, jeg er positiv til Amazons strategi, å sette kunden først. Det er mange nettsteder som jeg ikke vil kjøpe fra, på grunn av risikoen for å få et produkt du ikke er fornøyd med, eller helt uten et produkt. Til tross for all denne positive kritikken mener jeg ikke at Amazon er perfekt, eller ikke har utfordringer.

 

H&M

Hvordan det hele startet:

Erling Persson, en svensk gründer i 30-årene, ble inspirert av en ny metode for salg av klær spesielt for kvinnemote under reisen til New York i 1946.

1947 Erling Persson grunnla et veldig interessant selskap som heter Hennes, som var en kvinneklærbutikk i Västerås. Persson designet personlig den berømte logoen for Hennes, som vi kommer tilbake til senere.

Fem år etter etableringen av denne kvinneklærbutikken valgte Persson å utvide til Stockholm, hvor han åpnet en butikk 1952.

I 1954 traff Persson den store jungeltrommelen og kjøpte en helsides annonse i farger, som vi sannsynligvis trenger for å forklare våre yngre lesere hvor stor den var på den tiden. Jeg som skriver dette, føler meg gammel nå, for da jeg var liten var det både prestisjetungt og dyrt å kjøpe helsides annonser i avisene. Da foreldrene mine var små, var det ingen selvfølge at avisene skulle trykkes i farger på grunn av de høye kostnadene. I 1954 var dette trolig enda dyrere.

Raskt frem til 1960-talet og nå åpner H&M en såkalt flaggskipbutikk på Drottninggatan i Stockholm sentrum.

1964 så H&M blir ”for første gang” et internasjonalt selskap da de åpnet sin første butikk utenfor Sverige, som ble i vårt kjære naboland Norge.

1968 utvidelsestørsten hadde ikke slukket, men nå fortsatte utvidelsen gjennom et anskaffelse av Mauritz Widforss, som først og fremst var et klesmerke for jaktklær, samt fiskeutstyr. Det var også gjennom dette anskaffelsen at de valgte å kombinere navnene på den nå veldig kjente Hennes & Mauritz, bedre kjent som forkortelsen H&M.

1969 H&M hadde i overkant av 40 butikker, i bl.a. Norge, Danmark, Storbritannia og Sveits.

1973 selskapet begynte å markedsføre undertøy, og introduserte også modeller. Dette er akkurat det som har blitt et følsomt tema de siste årene, og mange klesbedrifter opplever politisk eksternt press for at modellene deres skal se ut på en bestemt måte. Tidligere var dette ikke noe belastet problem, men H&M har fått litt kritikk for hvilke modeller de velger. Hvorvidt man skal bry seg om denne kritikken eller ikke, avhenger av hvor man har sin politiske tilhørighet.

1974 var en viktig ”milepæl” for H&M da den ble notert på Stockholmsbørsen. Dette er et stort skritt for enhver interessant virksomhet. Overforenklet betyr dette ofte større tilgang til kapital, men det krever også høy gjennomsiktighet. En vanlig årsak til notering er nettopp finansieringen av utvidelsen, som H&M ikke var på lat side med etter noteringen.

I løpet av 1980-årene fortsatte ekspansjonen, hovedsakelig i Europa, til de fleste store europeiske land. En annen viktig milepæl skjedde på 1980-tallet, og dette var at grunnleggeren Erling Persson valgte å trekke seg, og overføre rollen som administrerende direktør til sønnen Stefan Persson.

H&Ms åpning av “skrytebutikker” begynte i 1998 da den åpnet på den berømte paraderuten Avenue des Champs-Élysées i Paris, Frankrike. Dette er en av verdens mest berømte gater, spesielt i motekontekster som Paris er litt av et knutepunkt for. Noen år senere var det igjen, nok en gang i en av verdens mest berømte motegater: 5th Avenue på Manhattan, New York.

2004 så det var på tide for administrerende direktør Stefan Persson å overlate rollen som administrerende direktør til Rolf Eriksen, som tilsynelatende ikke kommer fra familien Persson.

2006 begynte å utvide seg til Midtøsten, fulgte i 2007 da den begynte å utvide seg til Asia.

2009 Konsernsjefstillingen kom tilbake til Persson-familien, denne gangen Karl-Johan Persson. Samme år ble H&M Home lansert, som ikke var et klesmerke, men snarere handlet om home styling.

Fra 2009 til i dag har H&M fortsatt å utvide virksomheten, blant annet med nye merker som H&M Sport, som ble lansert i januar 2014. Dette er i tråd med den nye konsernsjefen Karl-Johan Perssons syn på å utvide virksomheten. Det er sannsynlig at vi vil se mer av dette. Andre store svenske merker som Biltema og IKEA har også utvidet seg betydelig gjennom årene, så strategien har ubestridelig potensial.

IKEA

Historien om vår kjære IKEA

IKEA trenger sannsynligvis ikke en introduksjon. Selskapet opererer i dag i mer enn 43 land med ca. 328 butikker. IKEA står for Ingar Kamprad, Elmtaryd, Agunnryd, hvorav de to sistnevnte er stedene han kommer fra, i Småland.

La oss gå tilbake til året 1931 i Småland, hvor en fem år gammel gutt fra Elmtaryd, Ingvar Kamprad, begynte det som senere skulle bli en av de mest interessante historiene i hele verden med. Med å kjøpe og selge fyrstikker. Ingen visste om det da, men denne lille gutten i Småland skulle senere skape et verdensomspennende imperium. Hvis noen hadde sagt det til lille Ingvar eller foreldrene hans, hadde folk sannsynligvis ikke trodd deg.

Ingvars andre skritt var å øke volumene i kampbutikkene sine. Han overtalte sin tante i Stockholm til å kjøpe dem i større volumer og sende dem til gården i Småland. Store volumer i denne sammenhengen betydde flere kartonger samtidig. I dag ville ikke et slikt avfall bli lagt merke til i IKEAs regnskap. Unggutten brøt opp pakkene og solgte dem lønnsomt. Han solgte også penner, fra og julekort på lignende måte.

Noen år senere ”skrudde han opp” for også å jobbe med lommebøker, belter og klokker. Han hadde nå også en ”stor lager” av dette under sengen.

I 1943 ble IKEA dannet, med samme navn som den fremdeles har i dag. Ingvar var da 17 år og studerte fortsatt. Ved utgangspunktet forble virksomheten uendret i utgangspunktet, dvs. at han fortsatt solgte forskjellige mindre produkter, som han hadde kjøpt i bulk.

1945, som som kjent også var når andre verdenskrig tok slutt, dels hadde Ingvars aktiviteter vokst, og dels hadde verden roet seg, etter en turbulent periode med verdensomspennende kriger. På dette tidspunktet tok Ingvar IKEA til neste nivå, ved å begynne å annonsere i aviser og bruke en melbil (ja du leste riktig) for å kjøre produktene sine til kundene. IKEA slik vi kjenner det i dag, hadde imidlertid ikke sett dagens lys på dette tidspunktet.

Etter andre verdenskrig var det behov for bolig, og begreper som programmer for million dollar ble ”oppfunnet”. I 1948 ble Ingar Kamprad og IKEA interessert i møbler, da han trodde at det ville være behov for store mengder for disse store mengdene nybygde boligbygg. Han hadde rett.

1951 er det primære for IKEA vi kjenner i dag. Det var da den første IKEA-katalogen kom ut, fylt med møbler. Dette var en ”stor begivenhet” på denne tiden, selv om folk i dag ofte foretrekker å bruke internett i stedet for fysiske kataloger. Den første IKEA-katalogen hadde 68 sider og ble trykt i 285 000 eksemplarer.

 

1953 så det første IKEA-utstillingslokalet (unnskyld den dårlige svensken) ble innviet i Älmhult, Småland. Konseptet som IKEA i stor grad ble bygget på den gang, og fortsatt bygger på i dag, er å ha ”utstillingslokaler” for kunder, og deretter transportvennlig emballasje slik at kundene kan kjøpe møblene i butikken, eller via postordre. Det er mange interessante selskaper, i mange bransjer, som gjør denne transformasjonen i dag, på 2020-tallet. Selvfølgelig bruker de ikke postordrekataloger, men internett og ofte også dropshipping. Noen kombinerer det med fysiske utstillingslokaler, og noen kjører bare online. I sentrum av Stockholm er flere butikker kjøpt opp og bygget om til utstillingslokaler, som Audi / Volkswagen på Norrmalms torg, og Volvo / Polestar i NK-eiendommen. Å gjøre denne turen i 1953 var enormt fremtidsrettet på den tiden. Miljøaspektet, som den gang sannsynligvis ikke var en sentral del av IKEAs forretningskonsept, har fått en mye mer sentral rolle de siste årene.

Konkurranse i møbelindustrien i Älmhult ble ”giftig” da konkurrenter presset møbelleverandører i området til å boikotte leveranser til IKEA. Boikotten hadde imidlertid en positiv effekt på møbelfirmaet da det lanserte sitt eget design og begynte å produsere produkter i 1956. Selskapet kontraherte også utenlandske møbelleverandører, hovedsakelig fra Polen og Danmark. Prisene på de flatpakkede møblene var lave sammenlignet med de ”fullstendig produserte” møblene fordi arbeidet og tiden til å montere møblene flyttes av produktene til forbrukeren.

1958 åpnet dørene til det første IKEA varehuset. Mange tror at disse to er de største milepælene for IKEA. Først nå konkurrerte de virkelig med de andre store møbelbedriftene. Lite ville de andre møbelbedriftene vite på dette tidspunktet hvilken stor konkurrent de ville ha. IKEAs møbelbutikk var den største i Skandinavia og folk tvilte på hvordan en så stor møbelbutikk ville lykkes i en liten landsby.

IKEAs grunnlegger Ingvar observerte mye at kunder forlot møbelbutikken i Älmhult under lunsjtid til de nærliggende gatekjøkkenene og restaurantene. Disse bevegelsene hadde en negativ innvirkning på møbelindustrien da kjøpsprosessen ble avbrutt. I tillegg identifiserte han forbrukere som var sultne på å kjøpe mindre produkter. Dette førte til at IKEA startet egne restauranter, noe som igjen førte til et behagelig miljø for familiereiser, ettersom det til slutt hadde et lekerom for barn og en restaurant. Selv i dag, på 2020-tallet, er IKEA fortsatt kjent for sine lave priser på kafeen, med SEK 5 pølser. Man kan argumentere for at Biltema har sett på IKEAs suksesser, da de lanserte Biltema Café, som også har priser som de sannsynligvis ikke går rundt, men i stedet tiltrekker seg kunder til butikken.

IKEAs møbelselskap på postordre blomstret, noe som førte til den første IKEA-butikkåpningen i nærheten av Oslo i 1963. En annen stor milepæl skjedde i 1965 da Kamprad åpnet den største møbelbutikken i Europa, på Kungs Kurva utenfor Stockholm. Den nye møbelbutikken i Stockholm var unikt og ekstraordinært sammenlignet med de andre butikkene som IKEA tidligere hadde åpnet. For eksempel var butikken enorm i størrelse og opptar totalt ca 33 000 kvadratmeter, hvor ca 15 000 kvadratmeter av området var salgs- og handelsområdet for møbler. Den massive butikken besto av to bygninger som var koblet til hverandre.

I dag er IKEA en global gigant når det gjelder møbler og andre produkter til hjemmet. Nye etableringer finner sted regelmessig, nesten hvert år, i nye markeder. En stor del beveger seg også på nettet, dels på grunn av det som kan beskrives som den vanlige utviklingen, og dels på grunn av hvordan koronapandemien har akselerert denne utviklingen. IKEA har håndtert dette på flere måter.

1, De tilbyr henting i butikken når du bestiller online

2, De erbjuder även komplett hemleverans inkl montering

Volvos historie

Først og fremst skal det nevnes at Volvo en gang bare var et individuelt og interessant selskap. I dag er virksomheten delt inn i Volvo Trucks, Volvo Construction Equipment og mange flere, for ikke å nevne hvordan selskaper som disse ofte investerer eiendommene i separate selskaper. I dag foregår produksjonen i 18 land, og Volvo som merkevare har over 100 000 ansatte.

Hvordan det hele startet:

Volvo ble grunnlagt i 1927 av Assar Gabrielsson og Gustaf Larsson. Selv om stedet var det samme som det nåværende hovedkontoret, altså på Torslanda, som ligger på Hisingen nordvest i Göteborg, ville det være feil å kalle det en bilfabrikk i begynnelsen. Det kan heller sammenlignes med et mindre verksted. Konseptet med en bilfabrikk var veldig ungt på denne tiden.

Uansett hvordan man velger å definere bilproduksjon, ble den første bilen produsert i 1928, altså bare et år senere. I 1934 rullet den første Volvobussen. Selv om nye modeller rullet ut, og selskapet vokste, ville det ta ganske lang tid før det ville komme noen ”breaking news”. Du måtte fortsatt vente til 1959 da Volvo ikke bare skapte nyheter, men satte grensen for alle bilprodusenter over hele verden.

I løpet av siste del av 1960-tallet bygde Volvo flere nye fabrikker i Europa, pluss ytterligere et antall nye fabrikker i Sverige. Dette betydde at Volvo nå ikke bare var en svensk produsent, men en europeisk produsent (senere en global produsent). Dette tiåret kan sees på som det tiåret som er og ble det mest ekspansive i Volvos historie (vi kommer tilbake til Volvos fremtid senere). Det kan hevdes at dette delvis skyldes hvordan Volvo viste hvor skapet ville stå, og satte stolpen virkelig høyt, da de oppfant sikkerhetsbeltet i 1959. Det er i det minste min mening at dette i stor grad bidro til suksessen som Volvo hadde i 60-tallet.

Da vi senere fortsatte inn på 1970-tallet fortsatte Volvos ekspansjon med flere nye fabrikker i både Europa og Sverige. I dag var dette absolutt ikke noe nytt for Volvo, men det beviste i det minste at det ikke handlet om tilfeldigheter på 60-tallet.

1981 da var det tid for neste store banebrytende oppfinnelse, kalt Automatic Power Shift. På enkel svensk er dette en ”vanlig manuell girkasse, med tørr clutch, som skifter automatisk”. Fordelene er at det sparer store mengder drivstoff, ettersom en algoritme kan settes slik at den alltid skifter så økonomisk som mulig. I teorien kan et menneske skifte like godt, men det er ikke tilfelle i virkeligheten, ettersom en menneskelig driver sjelden er 100% fokusert på å skifte 100% av tiden. Dette er imidlertid ikke et problem for algoritmen. Selvfølgelig var det vanlige automatiske girkasser som kunne brukes, men disse gled mye på dette tidspunktet og var ikke sterke nok til å håndtere tunge kjøretøy. Dette var også et problem på personbiler, siden det brukte mye mer drivstoff, selv om de fungerte bra.

Volvo gjorde dette hovedsakelig for tunge dieselmotorer, men det ironiske er at nettopp denne teknologien ble vanlig for vanlige personbiler i løpet av 2000- og 2010-tallet. Det er litt vanskelig å definere det nøyaktige året, ettersom forskjellige produsenter av personbiler lanserte det ved forskjellige anledninger og med svært forskjellige resultater. Maserati og Ferrari (den samme selskapskonsernet på den tiden) var tidlig ute blant sportsbilprodusentene, men girkassen deres var kjent for å ha mange problemer, og du måtte bytte clutch ofte, noe som selvfølgelig ikke var billig på Ferrari’s drivlinjer. Volkswagen ble det første vanlige merkevaren som lanserte sine DSG-girkasser med dobbel clutch, men selv disse hadde enorme problemer, som gikk så langt som å sverte omdømmet til hele VAG-gruppen, dvs. Volkswagen, Audi, Skoda og andre.

1999, året før årtusenskiftet ble Volvo Cars, dvs. personbildelen til Volvo, solgt til Ford. Det var nå en splittelse her, da ”den gamle Volvo” i stedet begynte å fokusere mer på lastebiler, når de bl.a. Kjøpte blant annet Mack og Renault, som er henholdsvis amerikanske og franske lastebilprodusenter. Senere, på grunn av den dårlige kvaliteten på motorene, ville Renault få Volvo-motorer, og Volvo ble laget i en amerikansk konfigurasjon, som i riktig sjargong kalles nesehytte. På enkel svensk betyr dette at motoren er foran førerhuset, i stedet for under førerhuset. I USA beregnes bare lengden på tilhengeren, noe som gjør traktorene enormt store, mens i Europa måles lengden på hele mannskapet, noe som gjør traktorene korte. To år senere, i 2001, kommer I-shift, som var en mer moderne versjon av forrige Automatic Power Shift.

2013 Dynamic Steering ble introdusert, som hjelper sjåfører å styre med en elektrisk motor koblet til truckens ratt. Lignende teknologi kom også til Volvo Cars, men der var den elektriske motoren koblet til bilens styreutstyr. Det var en veldig populær video på youtube kalt ”The Epic Split” hvor en kjent person viser hvor mye han stoler på Volvos elektriske styring. I dag hører du mye moteord om sosiale medier osv. Denne youtube-videoen bør sannsynligvis betraktes som en vellykket strategi for å få oppmerksomhet til produktene.

Volvo (alle merker) i dag

De siste årene har flere fabrikker blitt utvidet i bl.a. India og Kina, som er verdens største fremvoksende markeder. Det har også vært mye fokus på miljøinnovasjoner, som CO2-nøytrale fabrikker og teknologi som reduserer utslipp for kjøretøyene selv. De har også fortsatt reisen med sjåførhjelpemidler, til et nivå der kjøretøyene nesten er i stand til å kjøre selv. Den klarer dem og har gjort det i flere år, men det er ikke bra nok til å kunne slippe kjøretøyene på veiene uten sjåfør.

Volvo (alle merker) i fremtiden

Det er god grunn til å tro at det vil fortsette å bli investert i sikkerhet og miljø. Alle biler, biler, busser og andre kjøretøyer produsert helt eller delvis av Volvo vil trolig drives av mer og mer miljøvennlige drivstoff og har stadig flere førerhjelpemidler. Det er imidlertid naivt å tro at sjåfører vil forsvinne helt i nær fremtid. Det er sannsynligvis mer fornuftig å tro at kunstig intelligens vil fungere med mennesker (sjåførhjelpemidler) og at på denne måten kan trafikkdødeligheten reduseres. Det er mye som AI kan gjøre bedre enn mennesker, men det er til tross for store begrensninger innen AI, for eksempel en snøstorm, der både kameraer og pasienter jobber dårlig, og da trengs mennesker. Jeg tror personlig på en fremtid med mange førerhjelpemidler, men jeg tror ikke på en (nær) fremtid med kjøretøy uten ratt, da det er altfor mange risikoer med det, som ikke bare er relatert til snøstorm.

Ericsson

Telefonaktiebolaget LM Ericsson, som det opprinnelig het, ble grunnlagt i 1876 av Lars Magnus Eriksson, en svensk oppfinner.

Han var det som kan kalles en vanlig bondegutt, fra Värmland, hvor han vokste opp på et sted som heter Vegerbol som ligger mellom Karlstad og Arvika. Da Lars Magnus var 12 år gammel, døde faren, noe som førte til at han begynte å jobbe i en gruve. Dette var hardt arbeid for en ung gutt. I 1867, dvs. 9 år før Ericsson ble grunnlagt, hadde Lars Magnus spart nok penger til å flytte til Stockholm. En gang i Stockholm jobbet han i 6 år på en instrumentprodusent som en telegrafprodusent. Senere tok han også det store steget for å jobbe hos Siemens i Sveits. Dette høres ut som det handlet om nåtiden, da mange talentfulle teknikere beveger seg mellom land og jobber i teknologiselskapet i dag. Men man må huske at det på dette tidspunktet var banebrytende nytt og revolusjonerende.

Han kom tilbake til Sverige og Stockholm i 1876, og det var da han startet Ericsson, 30 år gammel. Han startet et lite verksted med sin gamle kollega fra sin tidligere ansettelse i Stockholm, kalt Carl Johan Andersson. Ordet workshop var det riktige ordvalget i tidsperioder, da det verken var en fabrikk eller et ”tech-senter”. Det bør huskes at moderne teknologi på dette tidspunktet var utrolig mekanisk, og det var ingen kunstig intelligens eller annen moderne teknologi. Teknologi var nesten synonymt med mekanikk, og det var ikke mye strøm kunne brukes til, for eksempel ble lyspæren oppfunnet i 1879 av Thomas Edisson, dvs. 3 år etter at Ericsson ble grunnlagt.

Denne workshopen, som vi velger å kalle den, lå på den velkjente Drottninggatan 15, som både den gang og i dag, er en veldig fin adresse og sentral adresse i Stockholm. De utførte alle slags mekaniske jobber i dette verkstedet, men etter hvert som de gikk, begynte de å fokusere mer og mer på telefoner, som akkurat som lyspæren var noe som ble oppfunnet på dette tidspunktet. Det er muligens litt vanskelig å oppgi en nøyaktig dato eller tid for oppfinnelsen, da den kan defineres på forskjellige måter, for eksempel den første ideen, den første prototypen, den første fungerende prototypen, den første masseproduksjonen, og så videre. Den mest allment aksepterte tiden for oppfinnelsen av telefonen anses å være 1876, som ironisk nok er samme året som Ericsson ble grunnlagt, selv om det ikke var Ericsson som laget oppfinnelsen selv. Det må med andre ord ha vært veldig spennende å ha levd på 1870-tallet, da både telefonen og lyspæren ble oppfunnet i kort rekkefølge.

I 1878 kom Ericsson med sin første telefon, som var imponerende to år etter at telefonen ble oppfunnet. I dag kan du forvente at kinesiske produsenter vil kopiere Western etter et år eller så, men forestill deg selv på dette tidspunktet at du kan klare å produsere noe så raskt etter at det ble oppfunnet. Da bør du ikke se det som Ericsson kopiere noe, men heller videreutviklet.

Vi går nå fremover 22 år, til året 1896 da selskapet hadde vokst til over 500 ansatte og over 100 000 solgte telefoner. De investerte mye i sin internasjonale utvidelse til f.eks. England og Russland (som hadde god økonomi på dette tidspunktet). Fabrikker ble også bygget i utlandet for å få flere lokale kontrakter. Etablering i England førte også til suksess i det som var på den tiden britiske kolonier, (i dag uavhengige land). Imidlertid lyktes de ikke like bra i USA og Latin-Amerika. Rundt årtusenskiftet i 1900, med 24 år i selskapet, valgte grunnleggeren Lars Magnus Ericsson å gå av med pensjon, 54 år gammel.

Nå hopper vi fremover 21 år, til like etter første verdenskrig, i 1921, da Ericsson lanserte neste verdensnyhet, som var en telefon som tallene ble skrevet inn på. Det er nesten vanskelig å forstå hvordan det fungerte før det, for det er så utrolig opplagt i dag. Det korte svaret er at du tidligere hadde ”enorme sentralbord”. Dette blir nesten en hel hovedstad i seg selv, så vi vil ikke gå nærmere inn på den nå.

Rundt denne tiden, dvs. i løpet av 1920-tallet led Ericsson flere vanskeligheter. Blant annet hadde de mistet mange eiendeler i Russland under første verdenskrig og den russiske revolusjonen, og så kom den store depresjonen i 1929.

Fra 1930- til 1960-tallet fant teknologisk utvikling sted, men ingenting revolusjonerende. På den annen side skjedde det mye innen Ericsson når det gjelder finansiering. Wallenbergene kom inn i virksomheten, og det var generelt mye fokus på finansiering og handel med selskapets aksjer.

Den neste nye revolusjonen for selskapet, ville komme på 80- og 90-tallet, da mobiltelefoni ble vanlig og utbredt. Du kan sette forskjellige definisjoner på den, men det handlet hovedsakelig om penger, angående om du fikk din første mobiltelefon på 80- eller 90-tallet. For mange gründere var det mulig å motivere som en utgift for selskapet, og det ble dermed litt av et statussymbol å ha med seg en stor klønete telefon.

I oktober 2001 kom den neste store nyheten, Ericsson ville gjøre et joint venture med Sony, og deres nye merke ville være Sony Ericsson. Dette ble en stor aktør i markedet for GSM-telefoner i over et tiår.

Fremtiden til Ericsson

I dag er Ericsson et divisjonsselskap, og det er vanskelig å si hvor det vil havne i fremtiden, men teknologien vil trolig fortsette å utvikle seg i samme retning som i dag. IT-sikkerhet blir en større og større trussel, og det ser ikke ut til å være noen løsninger som er 100% solide. Skulle noe selskap lykkes med dette, kanskje på samme måte som det endelig klarte å takle piratkopiering av Boxer, (TV-bokser) på 90-tallet, kan det bli neste suksesshistorie. Store interessante selskaper som Google, Apple, Facebook og mer har enorme ressurser, men det kan ikke sies at noen av dem lykkes bra når det gjelder ting som spam og andre ting. Det er et konstant katt-og-rottspill, med nye metoder for hacking, spam og andre IT-trusler, og etter at dette er oppdaget, blir det funnet en løsning, slik at det samme kan gjentas. Dette er selvfølgelig bare en spekulasjon, men selskapene som vil komme med gode nye oppfinnelser og løsninger på slike problemer, vil vi sannsynligvis skrive om, om 100 år, på samme måte som jeg skriver om Ericsson i dag.

 


Se dem her

Partners
Se alle våre partnere

Om oss

Vi elsker historier om et interessant selskap, som vil være fremtidige snacks.

Vil du bli med på siden vår?

Hvis du har et selskap som har en god grunn til at det er interessant, er du velkommen til å søke, ved å klikke på den røde knappen i menyen.

Ta kontakt med

Vil du komme i kontakt med oss? Ta kontakt via kotankt-lenken.